Rengöra badrum utan kemikalier
Glänsande kakel, en kristallklar spegel och en fräsch doft: ett rent badrum är härligt inbjudande. Regelbunden rengöring är viktig för att må bra i badrummet, men vilka städprodukter är bäst för badrummet? Måste det alltid vara specialprodukter från butiken eller finns det andra alternativ?
Det finns trots allt några skäl som talar emot rengöring med kemiska rengöringsmedel i badrummet:
Material
Framför allt ömtåliga ytor tål inte många kemiska rengöringsprodukter – oavsett om det beror på att vissa ingredienser är frätande eller för att de innehåller nötande partiklar som kan repa känsliga kakelplattor eller duschkar.
Kostnad
Många industriellt framställda rengöringsmedel är relativt dyra.
Hälsa
I synnerhet rengöringsmedel med klor, men även andra kemiska rengöringsmedel, kan avge skadliga gaser eller orsaka brännskador på hud, ögon eller luftvägar vid rengöring.
Miljö
Aggressiva rengöringsmedel förorenar grundvattnet. Dessutom innebär kommersiella rengöringsmedel ofta mycket plastavfall.
Lyckligtvis är aggressiva specialrengöringsmedel inte nödvändiga för att få ett glänsande rent badrum. Naturliga rengöringsmedel och vissa hushållsprodukter fungerar ofta lika bra och är mycket mer miljövänliga och snällare mot din plånbok.
Här kan du läsa om vilka metoder du kan använda för att rengöra ditt badrum på nolltid – och helt utan kemikalier!
Hur får jag rent kakel i badrummet?
Att rengöra toaletter, tvättställ och badkar är standard, men kakelplattorna förbises ofta vid städning av badrummet. Rena kakelplattor är inte bara viktiga för badrumshygienen, det är också mindre sannolikt att mögel bildas på sådana ytor. Mögel tycker om fuktiga kalkfläckar.
Det är därför bäst att rengöra plattorna regelbundet. På så sätt ser de inte bara snygga och glänsande ut, utan är också mer motståndskraftiga mot mögel.
Hushållsprodukter såsom ättiksyra och kärntvål är väl lämpade som rengöringsmedel för kakel.
Gör detta i två steg:
- Avkalka kakelplattorna
Kalkfläckar kan enkelt behandlas med syror, vilket du oftast redan har hemma. Ättika eller citronsyra är idealiska för rengöring av kakel. Med en skvätt ättika löst i vatten kan du få ditt kakel att glänsa igen och även ta bort kalkfläckar ordentligt. Vid mycket ömtåliga material bör du först prova blandningen på ett mindre område. För fogarna gäller även följande: Var försiktig med syror – dessa kan angripa fogmaterialet.
- Ta bort smuts från kakelplattorna:
Ytaktiva ämnen hjälper till med feta rester på kakelplattorna. Här räcker det med vanligt diskmedel. Om du inte har något diskmedel till hands finns även effektiva ytaktiva ämnen i hårschampo och duschgel. Tillsätt lite av det ytaktiva rengöringsmedlet i ljummet vatten och använd blandningen för att rengöra plattorna noggrant. Glöm inte att tvätta av kakelplattorna med rent vatten. Efter rengöring bör du torka plattorna för att förhindra att nya kalkfläckar bildas.
Hur får jag duschkaret rent igen?
Du kan också enkelt rengöra badkar och duschkar utan kemikalier. Många ömtåliga material kan till och med skadas av aggressiva kemiska rengöringsmedel eller skurmedel. Du kan ta bort smuts och tvålrester i duschkaret skonsammare med ett milt allrengöringsmedel, diskmedel eller mjuk tvål.
Hushållsprodukter såsom ättiksyra eller citronsyra, utspädda med vatten, hjälper mot kalkfläckar.
Applicera ättika, utspädd ättiksyra eller citronsyra på en svamp och gnugga försiktigt över fläckarna. Om det finns envisa kalkbeläggningar är det bra att låta ättiksyran verka i några minuter och sedan skölja av den med vatten.
Var försiktig: Du bör inte använda slipmedel eller metallsvampar eftersom detta kan repa materialet och göra att smuts och kalk lägger sig ännu enklare och blir svårare att få bort.
När du rengör duschkaret bör du även rengöra avloppet. Detta fungerar även utan kemikalier:
Häll tre skedar bakpulver i avloppet och tillsätt ungefär en halv kopp ättika eller utspädd ättiksyra. När dessa ämnen kommer i kontakt med varandra i avloppet reagerar de och det bubblar och väser. Låt ättika och bakpulver verka i några minuter och skölj sedan med varmt vatten.
Upprepa vid behov.
Du kan förhindra obehaglig smuts på duschkaret och stopp i avloppet:
Efter duschen, skrapa bort vattendropparna med en vattenskrapa och torka duschen med en handduk. På så sätt bildas inga kalkavlagringar. Det bästa sättet att skydda avloppet är med en liten avloppssil. Framför allt hår samlas där och kan snabbt orsaka stopp i avloppet.
Hur gör jag mitt eget rengöringsmedel?
I princip räcker det med ättiksyra, citronsyra, bakpulver och kärntvål för praktiskt taget all rengöring hemma. De är i allmänhet betydligt billigare och mer ekonomiska att använda än kemiska specialrengöringsmedel. Du kan själv göra ett skonsamt, men kraftfullt allrengöringsmedel med en behaglig doft baserat på dessa hushållsprodukter. Bakpulver, kärntvål och citronsyra är till exempel idealiska för detta.
För att ge ditt hemmagjorda rengöringsmedel en fräsch doft kan du tillsätta några droppar eterisk olja, till exempel apelsinolja, citronolja eller till och med färsk myntaolja.
Följ dessa steg för att göra ditt eget rengöringsmedel:
Riv lite kärntvål – ungefär en tesked – i en skål med cirka 250 ml varmt vatten.
Vispa blandningen noggrant med en visp eller gaffel.
När blandningen har svalnat något, tillsätt en tesked bakpulver och några skvättar citronsaft eller citronsyra.
Blanda allt väl, vänta tills blandningen har svalnat och häll sedan blandningen i en tom sprayflaska.
Info
Du kan använda detta hemmagjorda, kemikaliefria rengöringsmedel som ett utmärkt allrengöringsmedel på bland annat kakel, speglar och tvättställ.
Dessutom behöver du inte alltid köpa rengöringstrasor! Kasserade klädesplagg av bomull, till exempel t-shirts och collegetröjor, är ofta lämpliga för detta. Klipp helt enkelt tyget i mindre bitar och använd bitarna som rengöringstrasor. På så sätt kan du städa ordentligt och samtidigt skydda miljön.