Ventilera badrummet rätt – så fungerar det!
Badrummet är naturligt fuktigare än andra rum eftersom dusch och bad skapar vattenånga. För att få ett hälsosamt rumsklimat och förhindra mögel bör du ventilera ditt badrum ordentligt.
Innehåll
En överblick
Ventilera flera gånger om dagen på olika tider
Gröna växter ger ett hälsosamt rumsklimat
Kontrollera luftfuktigheten för att förhindra mögelbildning
Använd avfuktare och ventilationsanläggningar i fönsterlösa badrum
Därför ska du ventilera badrummet regelbundet
När du duschar och badar regelbundet skapas det mycket vattenånga i badrummet och därmed även en hög luftfuktighet. Denna samlas på golv, väggar och fönster. Om luftfuktigheten förblir permanent förhöjd och kondens ackumuleras, skapas den idealiska grogrunden för mögelsporer. Mögel i badrummet är inte bara fult, utan också skadligt för din hälsa. Du bör därför vidta förebyggande åtgärder i god tid för att effektivt förhindra mögelbildning. Om du ventilerar badrummet ordentligt flera gånger om dagen och därmed minskar luftfuktigheten har mögel liten chans att spridas. Vi rekommenderar att du ventilerar badrummet direkt efter att du har badat eller duschat så att fukten som uppstår kan avlägsnas direkt.
Tips
Undrar du hur du kan förhindra mögel i ett fönsterlöst badrum genom att ventilera ordentligt? Installera en rumsavfuktare eller en luftventil i fönsterlösa badrum. Om badrummet är lämpligt placerat i lägenheten kan du alternativt öppna fönstren i de angränsande rummen och på så sätt säkerställa drag med öppen badrumsdörr.
Undvik mögelbildning
För att förhindra mögel bör du ventilera badrummet regelbundet och på rätt sätt. Håll alltid koll på luftfuktigheten – den ska ligga mellan 50 och 70 procent. Det är bäst att köpa en så kallad hygrometer för detta ändamål. Det hjälper dig att få en överblick.
När du ventilerar badrummet bör du också undvika vissa misstag, som ökar luftfuktigheten i rummet ytterligare. Öppna inte dörren först och därefter fönstren – detta får den redan höga luftfuktigheten att spridas till alla hörn av rummet och främja mögelbildning. Risken för mögelbildning ökar också om du glömmer att ventilera badrummet efter att du har duschat, eller om du gör det senare. Då lägger sig kondensen på alla möbler, kakelplattor och väggar och torkar väldigt långsamt. Du kan bara förhindra den troliga mögelbildningen genom att torka av alla ytor i badrummet så fort som möjligt och sedan ventilera ordentligt.
Hälsomässiga fördelar
Regelbunden och tillräcklig ventilation av badrum och andra bostadsrum är bra för hälsan av flera skäl. Ett hälsosamt inomhusklimat förhindrar mögel och är därmed en förebyggande hälsovårdsåtgärd. Dessutom förhindrar regelbunden ventilation även patogener från att spridas i rummen genom att kraftigt späda ut koncentrationen av patogener i rumsluften och därmed minimera risken för infektion.
Ett dåligt inomhusklimat leder dessutom till trötthet, utmattning och huvudvärk för vissa människor. Personer med allergier och astma bör vara särskilt försiktiga eftersom de kan få svårt att andas om det saknas ventilation. Regelbunden ventilation bidrar därför till friska övre luftvägar, i synnerhet på vintern när luften från värmesystemet är torr.
Bevarande av byggnadsstrukturen
Om du ventilerar badrummet ordentligt bidrar du avsevärt till bevarandet av byggnadsstrukturen. Förutom eventuella patogener ansamlas även föroreningar i inomhusluften. Kemiska föreningar ansamlas i luften genom lim och färger, men även genom textilier, rengöringsmedel och andra lösningsmedel. Fint damm och avgaser är också luftföroreningar som är osynliga för människor och som i höga koncentrationer kan påverka inomhusklimatet och byggnadsstrukturen negativt. Genom ordentlig ventilation förhindrar du mögelbildning, minimerar gifter i luften och bidrar till att bevara byggnadsstrukturen.
Om du bor i en hyreslägenhet är du enligt lag skyldig att hjälpa till att förebygga mögel och att hålla boytans struktur intakt genom ventilationsåtgärder.
Ventilera badrummet rätt: steg för steg
Uppskattningsvis kondenseras mer än tio liter vattenånga varje dag i ett flermanshushåll. Det gör det desto viktigare att du ventilerar ditt badrum ordentligt under alla årstider, vinter som sommar. Våra steg-för-steg-instruktioner nedan visar dig hur korrekt ventilation fungerar i våta utrymmen.
Stötventilation: Vad är det och hur går det till?
En beprövad metod för att ventilera efter duschen är genom så kallad stötventilation. Denna metod säkerställer ett effektivt och energibesparande luftbyte på mycket kort tid.
Gör så här: Öppna badrumsfönstret helt i tio till femton minuter, beroende på rummets storlek, men håll badrumsdörren stängd. Genom stötventilation leds en stor del av luftfuktigheten ut ur badrummet. Öppna sedan badrumsdörren och andra fönster i lägenheten för ytterligare ventilation med korsdrag. Efter cirka fem till tio minuter, stäng alla fönster.
Tips
För att uppnå optimal luftcirkulation bör fönstren inte vara lutande. Lutande fönster gör att rummet svalnar snabbt och i värsta fall samlas vatten, vilket ökar risken för mögel. Det är bättre att öppna fönstret helt när du ventilerar rummet så att luften snabbt kan bytas ut.
De bästa tiderna på dagen att ventilera
De bästa tiderna på dagen för att ventilera badrummet är kraftigt beroende av säsongsvillkoren. På våren och hösten kan du ventilera i princip när som helst. På sommaren, då det är varmt, bör stötventilation ske tidig morgon och sen kväll. Som tumregel kan du komma ihåg att för korrekt ventilation bör utetemperaturen vara lägre än rumstemperaturen. Se till att ventilera badrummet minst två till tre gånger om dagen, helst vid olika tider på dygnet.
Är du allergisk? Då bör du vara uppmärksam på pollennivåerna och ventilera enligt följande: På morgonen om du bor i stan och på kvällen om du bor på landet. Pollennivåerna är lägst vid dessa tider på dygnet. Om det är nödvändigt att ventilera utanför dessa tider kan du effektivt skydda dig under dagen med ett inbyggt pollenfilter.
Rätt ventilation på sommaren och vintern
På sommaren och vintern är skillnaden mellan utetemperatur och rumstemperatur varierande, vilket gör att du bör ventilera på ett annat sätt under dessa årstider:
Rätt ventilation på vintern innebär att man öppnar badrummet i högst tio minuter åt gången för stötventilation, samtidigt som man sänker värmen under tiden för att spara energi. Vi råder dig också att korsventilera på vintern med fönstren vidöppna så att du snabbt kan byta ut den fuktiga luften inuti mot torr luft utifrån.
På sommaren kan du ventilera oftare och längre på grund av de högre temperaturerna. Öppna helst dina badrumsfönster tidigt på morgonen före soluppgången och på natten efter solnedgången i upp till tjugo minuter. När du har duschat kan du sommartid ventilera ordentligt genom att hålla badrumsdörren stängd och först låta vattenångan strömma ut. Först när du inte längre märker kondens på speglar och fönster öppnar du de återstående fönstren och dörrarna för korsventilation.
Ytterligare hjälpmedel för ett fräscht badrum
Du kan bidra till ett hälsosamt inomhusklimat i ditt badrum med andra hjälpmedel. Placera friska växter i ditt badrum som filtrerar föroreningar från luften. I ett fönsterlöst badrum bör du använda dig av en ventilationsanläggning och avfuktare.
Växter som reglerar luftfuktigheten
Växter är mycket mer än bara dekorativa tillbehör i badrummet. De gröna växterna bidrar väsentligt till ett hälsosamt inomhusklimat eftersom de absorberar överskottsfukt likt en svamp. Dessutom höjer växter den mysiga känslan och bidrar till en oas av välbefinnande.
En snygg vas framhäver dina gröna växter i badrummet och kompletterar den befintliga inredningsstilen. Växterna ser fantastiska ut i exempelvis delikata glasvaser från New Wave-kollektionen eller uttrycksfulla favoritföremål från MetroChic-kollektionen som sätter exklusiva accenter.
Alla gröna växter är dock inte lämpliga för badrummet. Använd särskilda växter som inte har något emot hög luftfuktighet och eventuellt mörkare ljusförhållanden.
Sorter som gullranka, zamiakalla (garderobsblomma), äkta aloe, svärmorstunga eller bergpalm passar bra. OBS! Många badrumsväxter gillar inte korsdrag och bör därför inte placeras nära drag. Det bästa är om du kan ställa undan växterna en kort stund när du ska stöt- eller korsventilera.
Tips:Ventilationsanläggningar och fläktar
I ett fönsterlöst badrum är en elektrisk ventilationsanläggning en elegant lösning för att säkerställa frisk luft. När du väljer en sådan ventilationsanläggning ska du vara uppmärksam på om du behöver en decentraliserad enhet (för badrum med yttervägg) eller en central enhet. En effektiv enhet med värmeåtervinning är också användbar då du kan undvika extra uppvärmningskostnader, i synnerhet på vintern. Om du själv renoverar ditt badrum och installerar ventilation bör montera en separat strömbrytare för enheten. Detta sparar dig ytterligare värdefull energi.
Om du inte kan eller vill installera en ventilationsanläggning kan du alternativt använda fläktar. Placera dem mot ditt öppna fönster så pressar de ut den fuktiga luften och skapar på så sätt en effektiv luftväxling.Luftavfuktare
Med en rumsavfuktare utsätter du inte ditt badrum för korsdrag, men kan ändå minska luftfuktigheten. På så sätt kan du permanent förbättra inomhusklimatet och samtidigt ha en kompletterande åtgärd för ordentlig ventilation. Platsbesparande, elektriska rumsavfuktare, som ofta har en integrerad hygrometer för att mäta fukthalten, är mycket effektiva.
Alternativt kan du byta till kemiska avfuktare, som dock inte fungerar riktigt lika tillförlitligt och inte är problemfria för hushåll där barn eller husdjur bor. I dessa fall är det bättre att använda en naturlig metod genom att placera ut små skålar med salt. Dessa tar bort fukt från rumsluften och är ofarliga ur ett hälsoperspektiv.
Allt för bra luft i ditt badrum
Regelbunden ventilation är nyckeln till ett bra inomhusklimat i badrummet. Beroende på årstid, var uppmärksam på den optimala tiden på dagen för ventilation. Om du dessutom optimerar inomhusklimatet med gröna växter och en avfuktare så förebygger du skadligt mögel.
Om du planerar ett nytt badrum är det bäst att välja ett rum med fönster, då detta underlättar ventilationen. Om du torkar av dina högkvalitativa badrumsmöbler och kakelplattor ordentligt efter att ha badat eller duschat kan du njuta av ditt badrum under lång tid.